Pautan Terhebat

Thursday, February 10, 2011

CyberCafe / Pusat Internet @ Tenggaroh

Alhamdullillah, dapat jugak akhirnya aku/kami (adik2 aku) membuka CC @ tenggaroh. Kat sini kami ingin bagitau daripada lukisan / planning sampai la ianya berjaya di usahakan. Mungkin CC aku bukan yang pertama di buka disitu tapi aku ingin berikan servis yang terbaik untuk orang2 tempatan / kampung aku di situ. 

Internet : adalah satu system yang mana menghubungkan sesebuah komputer dengan komputer yang lain dalam litar yang standard yang mana menggunakan Internet Protocol Suite (TCP/IP) dalam memberikan perkhidmatan kepada berbillion2 pengguna di seluruh dunia.. Pergh aku cakap macam hebat je.. hahaha.. PEACE!!!

Tapi pada aku memang internet tu penting la.. Ye lah semua benda aku nak buat ujung jari aku je.. Kalau nak bayar bil ke/ nak transfer duit ke/ nak cari info ke/ nak ape2 la.. semua senang..kat internet kite leh dapat & guna. Kan efficien. Aku ni da la malas nak beratur amik turn or macam2 la.. kadang2 membuatkan aku sakit dan berbulu bile nak tunggu giliran aku kalau g kaunter. Korang pun pernah alami kot.. So tujuan utama aku bukak CC adalah untuk memberikan khidmat yang mudah dan pantas sambil cari duit sikit.. hehehehe. sambil2..

Macam sekarang : GPW Felda (aku xtau stand for ape..tp lebih kurang macam persatuan wanita2 FELDA la..persatuan mak2 kat felda tu..) pun da datang CC aku buat macam2..sampai FB/email & everything semua suh adik aku tolong buatkan..yelah senang kan nak berhubung ngan FELDA HQ kalau ade ape2 info yang terkini.. Yang orang2 tua pun leh belajar kalau nak.. FAX pun disediakan ditempat aku.. So kalau nak FAX silakanlah..


ni layout colouring yang aku nak gunakan di kedai aku. (hijau + orange)..Lukisan nie adik aku yang buat..hahahaha.. Mula2 nak letak nama wawasan cyber sempena nama syarikat aku yang pertama "wawasan teguh services".. Tp adik2 aku nak tukar nama lain..So tukar je la..huhuh..
.


 Last2 ni nama yang di pilih dan da siap dengan LOGO nyer sekali.. huhuhu..

Ni layout untuk shop front glass partition plak. Nak buat the whole cermin macam mahal la pulak.. So nak cut cost nyer pasal buat sebelah cermin da la..


Ni plak layout untuk susunan PC & everything. Tapi xikut semua la..sebab cut cost nyer pasal..huhuhu..


  
 Ni kedai yang kami sewa. Kedai baru so maksudnya kosong lagi la..karen + air semua xde lagi.. so disinilah bermulanya adik aku amik ukuran dan sebagainya.


Ni bilik tidur nyer.. kalau adik aku nak rehat leh la berehat.. (P/s : sebab adik aku yang jaga nanti). pintu pun xde lagi.. Wiring kedai nie dekat separuh aku buat balik. Aku wiring sendiri. sebab nak cut COST.. hehehehe.. Nasibla aku ade sikit ilmu di dada..


Disinilah bermulanya kerahan tenaga. Adik aku bersama kawan2 dia memulakan cat kedai tu ikut planning. Terpaksa la minta tolong kawan2 adik aku.. huhuhu..



Dari pandangan hadapan. Nampak pintu kaca depan pun xpasang lagi..huhuhu. ayah aku pun tolong membantu mengemaskan ape2 yang patut. Sama x kaler macam dalam gambar lukisan tu. Boleh la ek..


Cat untuk kali kedua.. nampak pekat sikit.. first layer da kering. ni yang kedua..



ade rupa x sikit.. okla..


Dari pandangan hadapan. Kedai kiri kanan masih kosong.. ade yang nak menyewa?




 meja yang dibuat handmake by adik2 aku. Xnak beli sebab = cut cost..just beli kayu & paku.. hahahaha..
air con pun da siap dipasang.


 Yess, pintu pun da siap dipasang..


 oo.. masa nie karpet lum pasang lagi..

Karpet nie pun di pasang oleh adik2 aku.. beli karpet gulung je. Sampai kedai gam dan buat sendiri.. Kerusi aku beli kerusi baru la kan.


Komputer @ PC.

PC nie aku beli cai, dan pasang sendiri. semua aku beli baru. LCD pun baru.. senang contoh macam LCD kalau rosak ade 3 years warranty kan. So kalau rosak antar warranty. Mahal tp xmemeningkan..


Motherboard yang digunakan bersama proccessor


Ni sesi memasang segala hardware

Akhirnya:

Ni la suasana bile da complete. Ade la satu dua PC aku gunakan PC aku yang lama. segala point wiring pun aku buat sendiri.. agak2 kalau nak hire aku wiring umah korang boleh la kalau x malu..hahaha..acah je.

huhuhu.. siap kusi sofa aku letak..senang aku nak landing..hahaha.. untuk sape2 yang nak menunggu sambil2 tgk tv la..


Ade la lagi servis lagi yang ade kat situ. Contoh laminating, printing, binding, Servis komputer (format & everything).. Semua aku letak harga yang berpatutan. Harapan aku semoga semua yang menerima khidmat kami berpuas ati. Tu je. 

Pantang larang memasuki kedai aku ( hehehe..da macam orang2 tua plak..hahaha) = Uniform Sekolah + isap rokok. Hehehe.. :)


Yang baik datangnya dari Allah, dan yang xelok semua datang nya dari kami.. Semoga rezeki yang diberikan ALLAH diberkati. Aminn..



6 comments:

мyΞ'™ said...

terbaik!!!!!!!!!!!!!

~~kimz~~ said...

cepat je ko comment ek mye...

ninieZUERYANNIE said...

congrats kiman.. akhirnye jadik usahawan.. kagum weh~~

___MaZuRa___ said...

kiman...wish u n ur adik2 a very good luck...bagus la dah ada bisnes sendiri. semoga semua nye dipermudahkan oleh ALLAH...aminnnn...

Anonymous said...

bagus!!!!!

nurul... said...

Wahhh..!!!.. tahniah sorry wish lambat.. hihihihi...^_^..!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...